Tuesday, 30 April 2019

ELECTRICIAN (THEORY) SEMESTER - II JULY 2018 NSQF

ELECTRICIAN
(THEORY)
SEMESTER - II
JULY 2018 NSQF
How the capacity of battery is specified?
a)Volt
b) Watt
c) Volt Ampere
d) Ampere hour
Answer : d) Ampere hour

What is the name of defect that bending of plates in secondary cells?
a) Partial short
b) Local action
c) Buckling
d) Hard sulphation
Answer : c) Buckling

Which type of transformer is used for high frequency application?
a) Ring core transformer
b) Ferrite core transformer
c) Silicon steel core transformer
d) Grain oriented core transformer
Answer : b) Ferrite core transformer

What is the function of conservator in transformer?
a) Allows expansion of oil level due to load variation
b) Transfers the heat to atmosphere
c) Allows to release internal pressure
d) Prevents the moisture entry
Answer : a) Allows expansion of oil level due to load variation

Which loss of transformer is determined by short circuit test?
a) Eddy current loss
b) Windage loss
c) Hysteresis loss
d) Copper loss
Answer : d) Copper loss

Calculate the voltage regulation in percentage of the
transformer if the no load voltage is 240 volt and full load
voltage is 220 volt?
a) 7.2%
b) 9.09%
c) 8.71%
d) 8.3%
Answer :

What is the purpose of using laminated core in transformer?
a) Reduce eddy current loss
b) Reduce hysteresis loss
c) Reduce mechanical loss
d) Reduce copper loss
Answer : a) Reduce eddy current loss

What is the S.I unit of luminous intensity?
a) Lux
b) Lumen
c) Candela
d) Steradian
Answer : c) Candela

Which force is required to move the pointer
from zero position in an indicating instrument?
a) Deflecting force
b) Controlling force
c) Air friction damping
d) Eddy current damping
Answer : a) Deflecting force

Which is the position to use the instrument
provided with gravity control?
a) Any position
b) Vertical position
c) Inclined position
d) Horizontal position
Answer :  b) Vertical position

Which error is caused by the incorrect position of
 instrument reading?
a) Device error
b) Human error
c) Influence error
d) Switching error
Answer :  a) Device error

Which instrument is used to measure one
ohm and below one ohm resistance value
accurately?
a) Megohm meter
b) Shunt type ohm meter
c) Multimeter (analog)
d) Series type ohm meter
Answer :  b) Shunt type ohm meter

What is the purpose of the 3 terminal provided in a advanced megohm meter?
a) Get higher ohmic values
b) Get accurate readings without oscillation
c) Pass the excess current to ground
d) Pass the excess voltage to ground
Answer :  b) Get accurate readings without oscillation

Which material is used to make heating element?
a) Silver
b) Copper
c) Nichrome
d) Aluminium
Answer : c) Nichrome

Which material is coated in tungsten electrode
of a fluorescent tube lamp?
a) Barium and stroatium oxide
b) Phosphor powder
c) Fluorescent powder
d) Silver oxide
Answer : a) Barium and stroatium oxide

Which position MB type high pressure mercury
vapour lamps are operated?
a) Any position
b) Inclined
c) Horizontal
d) Vertical
Answer : a) Any position

What is the function of leak transformer in
high pressure sodium vapour lamp circuit?
a) Ignite the high voltage initially     
b) Reduce the working voltage
c) Increase the working voltage
d) Reduce the starting current
Answer : a) Ignite the high voltage initially

How stroboscope effect in industrial twin tube light
fitting is reduced?
a) Connecting capacitor parallel to supply
b) Connecting capacitor in series with one tube light
c) Connecting capacitor in series with supply
d) Connecting two capacitors in series to each tube light
 Answer :

What is the function of stirrer motor in micro wave oven?
a) Draws cooling air inside
b) Revolves and reflects the electromagnetic energy
c) Exhausts the hot air outside
d) Spreads the heat uniformly
 Answer : b) Revolves and reflects the electromagnetic energy


Which type of A.C single phase motor is used in food mixer?
a) Universal motor
b) Repulsion motor
c) Spl it phase motor
d) Shaded pole motor
Answer :  a) Universal motor

What is the minimum size of Aluminum earth
continuity conductor used in single phase domestic
wiring as per BIS?
a) 3Sq.mm
b) 3.5Sq.mm
c) 2.5Sq.mm
d) 1.5Sq.mm
Answer :  c) 2.5Sq.mm

How the conduit pipes are specified?
a) Length in metre
b) Outer diameter in mm
c) Inner diameter in mm
d) Wall thickness in mm
Answer :  b) Outer diameter in mm

What is the fusing factor for rewireable fuse?
a) 1.1
b) 2.1
c) l.4
d) 2.5
Answer :  c) l.4

What is the purpose of underwriter's knot for
pendent holder connection?
a) Reduce the strain from the terminals of accessories
b) Increase mechanical strength
c) Prevent excessive cap cover pressure
d) Avoid loose connections
Answer :  a) Reduce the strain from the terminals
                     of accessories

Which device converts sunlight into electrical energy?
a) Light emitting diode
b) Liquid crystal diode
c) Photo voltaic cell
d) Light dependent resistor
Answer :  c) Photo voltaic cell

Which type of load is protected by the L-series MCB?
a) Motors
b) Hand tools
c) Geyser
d) Air conditioner
Answer :  c) Geyser

What is the effect of low current rated cable used
to connect higher current load?
a) Cable damage due to heat
b) Load current increases
c) Voltage drop decreases
d) Voltage drop increases
Answer :  a) Cable damage due to heat

How many two way switches with intermediate
switch are used to control one lamp from
three different places?
a) 1
b) 4
c) 3
d) 2
Answer :

Which method is used to reduce earth resistance
value in a existing earth?
a) Increasing the length of electrode
b) Adding more sand and charcoal in earth pits
c) Keeping wet condition in earth pits always
d) Increasing the diameter of earth electrode
Answer :  c) Keeping wet condition in earth pits always

Why A.C is required to measure the earth resistance
by using earth resistance tester?
a) Regulate the current
b) Avoid electrolytic emf interference
c) Decrease the voltage drop
d) Increase the voltage drop
Answer :  b) Avoid electrolytic emf interference

What is the advantage of concealed wiring?
a) Easy to maintain
b) Less voltage drop
c) High insulation resistance
d) Protection against moisture
Answer :  d) Protection against moisture

What is the maximum permissible load for
a power sub circuit as per I.E rules?
a) 800 Watt
b) 3000 Watt
c) 2000 Watt
d) 1500 Watt
Answer :   b) 3000 Watt

Which location the service connection supply
leads to be connected at consumer main
boaid?
a) IC cut out
b) Main switch
c) Energy meter
d) Distribution board
Answer :  c) Energy meter

Which law secondary cell works?
a) Faradays laws of electromagnetic induction
b) Joule's law
c) Faradays laws of electrolysis
d) Lenz's law
Answer :

Tuesday, 23 April 2019

ONLINE EXAM MODEL QUESTION

   NEW


1) FITTER & SMW TRADE - CLICK ME

2) ELECTRICIAN TRADE - CLICK ME

3) MACHINIST TRADE - CLICK ME

4) INSTRUMENT MECHANIC TRADE - CLICK ME

Wednesday, 2 January 2019

FITTER THEORY SEMESTER-IV 2016

FITTER THEORY SEMESTER-IV 2016
1.The following is machined dry.
a) Aluminium 
b) Cast iron 
c) Titanium 
d) All of these
Answer:- b) Cast iron 

2.The following device is used to
determine the mix ratio of water-
soluble coolanls:
a) Diffract meter   
b) Hydrometer
c) Refract meter     
d) None of these
Answer:- c) Refract meter     

3.The use of metal working fluids_.
a) Increase the tool life
b) Produce better surface finish
c) Prevent rise in temperature
d) All of these
Answer:- d) All of these

4.The main constituent(s) of
mineral oil is/are_.
a) Paraffin
b) Naphthenic
c) Aromatics
d) All of these
Answer:- d) All of these

5.The following is used in heat
treatment process as a quenching
medium for obtaining
a higher degree of hardness.
a) Mineral oil     
b) Fatty acid
c) Waxes   
d)Graphite suspensions
Answer:- b) Fatty acid

6.Which of the following is added
 to the cutting fluids so that soapy
film is produced between the work piece
& tool and  chip & tool face?
a) Sulphur
b) Chlorine
c) Both (a) & (b)   
d) None of these
Answer:- c) Both (a) & (b)


7.Soluble oil is used as cutting
fluid in .............
a) Sawing
b) Drilling and boring
c) Reaming
d) All of these
Answer:- d) All of these


8.Usually no cutting oil is used in ....
a) Broaching
b) Planning and  shaping
c) Thread rolling
d) Honing
Answer:- b) Planning and  shaping


9.Choose name of the bolt.
a) Gib Headed foundation boit
b) Cotter foundation bolt
c) Through foundation bolt
d) Eye foundation bolt
Answer:- d) Eye foundation bolt


10. ............... are used to separate
the tramp oil (sump oil) from coolant.
a) Magnetic separators
b) Skimmers
c) Rotating spindles
d) All of these
Answer:- b) Skimmers


11 Which of the following parameters
influence the axial feed rate in
 centreless grinding?
a) Regulating wheel diameter
b) Angle between the axes of grinding
and regulating wheels
c) Speed of the regulating wheel
d) All of these
Answer:- d) All of these


12. Hydraulic oil is compressible
a) Not at all
b) Very much
c) Very Little
d) None of these
Answer:- c) Very Little


13. Power = Torque x .................
a) Velocity
b) RPM
c) Force
d) Area
Answer:- b) RPM

14. .... is prime mover in hydraulic system.
a) Oil
b) Electric Motor   
c) Pipe
d) Impeller
Answer:- b) Electric Motor   


15. Power of Pump = .............. x
Volume flow rate.
a) Velocity
b) RPM
c) Force
d) Pressure
Answer:- d) Pressure


16. 1 HP = ................ W
a) 746
b) 1000
c) 100
d) 764
Answer:- a) 746

17. Which flat belt drive system has
two pulleys mounted on driven shaft
and one pulley on driving shaft?
a) Multiple belt drive
b) Cone pulley drive
c) Fast and loose pulley drive
d) None of these
Answer:- ) Fast and loose pulley drive

18. Which of the following statements
are false for belt drives?
i) Belt drive is used in applications
     having constant speed dnve
ii) Belt drives can be used at extremely
     high speeds
iii) Belt drives have low power
      transmitting capacity
iv) Belt drives need continuous lubrication
a) (i) & (ii)
b) (i), (ii) & (iii)
c) (ii), (iii)&(iv)
d) (i), (ii) & (iv)
Answer:- d) (i), (ii) & (iv)


19. Determine power rating of an electric
motor if it runs at 1440 r.p.m and line shaft
transmits torque of 75 Nm. Assume
Reduction ratio = 1.6 .................
a)  10.36 kW
b)  11.3kW
c)  7.068 kW
d)  9.12kW
Answer:- c)  7.068 kW


20. In simple gear trains the direction of
rotation of driven gear is opposite to the
direction of rotation of driving gear
only if ...................
a) Even number of idler gears are present 
b) Odd number of idler gears are present
c) Any number of idler gears are present   
d) None of these
Answer:- a) Even number of idler gears are
                    present

21.Why is an idler gear used in gear trains?
a) To obtain minimum center distance
     between driving and driven snatt
b) To have required direction of rotation
c) Both (a) & (b)
d. None of these
Answer:- b) To have required direction
                     of rotation


22. Determine torque transmitted on
the pinion shaft if torque transmitted
on gear shaft is 20 nm consider Gear ratio = 4
a)8nm
b) 5 nm
c) 80 nm
d)16nm
Answer:- b) 5 nm


23. Which of the following statements
 is/are true for gear drives?
a) They can be used for long center distances
b) They are used to transmit power between
non-intersecting and parallel shafts
c) They cannot be used for high reduction ratios
d) All of these
Answer:- b) They are used to transmit power
      between  non-intersecting and parallel shaft

24. Which gears are used to connect two
 intersecting shaft axes?
a) Crossed helical gear
b) Worm and worm wheel
c) Bevel gears
d) All of these
Answer:- c) Bevel gears


25. What is meant by gear ratio?
a) The ratio of pinion speed and gear speed
b) The ratio of number of teeth on pinion
and number of teeth on gear
c) Both (a) & (b)
d) None of these
Answer:- a) The ratio of pinion speed and
                    gear speed


26. What is the function of hydraulic
       motor?
1. Hydraulic motor converts hydraulic
oil under pressure into torque and angular
displacement
2. Hydraulic motor converts hydraulic
    oil under  pressure into force and linear
    displacement
3. Hydraulic motor converts hydraulic energy
    into mechanical energy

4. Hydraulic motor converts mechanical energy
into hydraulic energy
a) 1 and 4 b) 1 and 3 c) 2 and 3 d) 2 and 4
Answer:- b) 1 and 3

27. Calculate area of a pipe if, flow rate is
20 I/min and flow velocity is 5 cm/s
a) 66.66 cm² 
b) 60 cm²   
c) 62 cm²   
d) None of these
Answer:- a) 66.66 cm²

28. What this hydraulic symbol
a) Motor unidirectional
b) Motor bidirectional
c) Pump unidirectional
d) Pump bidirectional
Answer:- a) Motor unidirectional


29. In soldering the melting point of filler
metal is ...................
a) Below 420°C     
b) Above 420°C     
c) Below 520°C     
d) Above 520°C
Answer:- b) Above 420°C

30. The composition of electrician
solder is ...........
a) Lead-37%, tin-63%
b) Lead-50%, tin-50%
c) Lead-63%, tin-37%
d) Lead-70%, tin-30%
Answer:- d) Lead-70%, tin-30%


31. The composition of soft solder is____
a) Lead-37%, tin-63%
b) Lead-50%, tin-50%
c) Lead-63%, tin-37%
d) Lead-70%, tin-30%
Answer:- a) Lead-37%, tin-63%

32. Corrosion can be prevented by_
a) Alloying
b) Tinning
c) Galvanizing
d) All of these
Answer:- d) All of these


33. As compare to iron, aluminum has ....
a) Higher tendency to oxidize
b) Less tendency to oxidize
c) Equal tendency to oxidize
d) None of these
Answer:- a) Higher tendency to oxidize

34. Conditions for good electroplating
 is/are .......
a) High current density
b) Low temperature
c) High concentration of metal in electrolyte
d) All of these
Answer:- d) All of these

35. Iron is galvanized by coating with ...............
a) Zinc
b)Tin
c) Copper
d) Nickel
Answer:- a) Zinc

36. Which defect arises due to faulty
 heat treatment?
a) Over heating and burring
b) Oxidation and decarburization
c) Cracks, distortion and warping
d) All of these
Answer:- d) All of these

37. In general, hardening is followed by ....
a) Annealing
b) Normalizing
c) Tempering
d) Case hardening
Answer:- a) Annealing


38. This type of fastener is designed to
prevent movement between shafts and wheels.
a) Keys
b) Machine pins     
c) Rivets
d) Knuckle
Answer:- a) Keys

39. A mechanical device that stores
energy, when deflected and to return the
equivalent amount of energy when released
is known as a ..................
a) Blind rivet
b) Key way
c) Spring
d) Hammer
Answer:- c) Spring


40. Joint strength in brazing operation is-.
a) As high as in gas or arc welding
b) Not as high as in gas or arc welding
c) Higher than that of in gas or arc welding
d) Unpredictable
Answer:- b) Not as high as in gas or arc
                    welding


41. Which of the following is a soft solder?
a) Copper-zinc alloy
b) Nickel-silver alloy
c) Lead-tin alloy     
d) All of  these
Answer:- c) Lead-tin alloy

42. Transmission angle is the angle between
a) Input link and coupler
b) Input link and fixed li
c) Output link and coupler
d) Output link and fixed
Answer:- c) Output link and coupler

43. What this hydraulic symbol means
a) Directional control valve
     (4 ports 12 positions)
b) Directional control valve
    (4 ports /3 positions)
c) Directional control valve
     (5 ports /2 positions)
d) None of these
Answer:- a) Directional control valve
                  (4 ports 12 positions)

44. Module of a gear is ..............
a) DAT b) T/D c) 2D/T d) 2T/D
Answer:- b) T/D

45. When screw threads are to be used
in a situation where power is being
transmitted in one direction only, then
the screw threads suitable for this will be ....
a) Square threads   
b) Knuckle threads 
c) Acme threads     
d) Buttress threads
Answer:- d) Buttress threads


46. Which of the following material has
      the maximum ductility?
a) Mild steel
b) Copper
c) Aluminium
d) Zinc
Answer:- a) Mild steel

47. The sleeve or muff coupling is
       designed as a-.
a) Dun cylinder     
b) Solid shaft
c) Thick cylinder   
d) Hollow shaft
Answer:- d) Hollow shaft


48. In a flange coupling, the flanges are
      coupled together by means of_.
a) Studs
b) Bolts and nuts   
c) Headless taper bolt
d) None of these
Answer:- b) Bolts and nuts

49. An open belt drive is used when ......
a) Driven shaft is to be started or stopped
whenever desired without interfering
with the driving shaft
b) Shafts are arranged parallel and rotate
     in the same directions
c) Shafts are arranged at right angles and
     rotate in one definite direction
d) Shafts are arranged parallel and rotate
     in the opposite directions
Answer:- b) Shafts are arranged parallel
                    and rotate in the same directions

50. When bevel gears connect two shafts
whose axes intersect at an angle greater
than a right angle and one of the bevel gears
has a pitch angle of 90°, then they are
known as
a) Internal bevel gears
b) Angular bevel gears
c) Crown bevel gears
d) Mitre gears
Answer:- c) Crown bevel gears

Sunday, 30 December 2018

FEB 2016 PLUMBER THEORY SEMESTER -1

FEB 2016
PLUMBER
THEORY
SEMESTER -1

1. Which tool is used as 
linear measurement?
A  Outside caliper
B  Inside caliper
C  Steel rule
D Scriber
Answer:- C  Steel rule
2. Wave set is a term of
A  drill set
B  pipe set
C  die set
D  hacksaw set
Answer:- D  hacksaw set

3. Vices are used for.......
A  hanging the work piece
B  holding work piece
C  cutting the work piece
D  filing the work piece
Answer:- B  holding work piece
4. Which one of the following 
is a striking tool?
A Hammer
B Reamer
C Jumper
D  Drill bit
Answer:- A Hammer
5. Scriber is used for....
A measuring
B marking
C tapping
D drilling
Answer:- B marking
6. Shank is the male part of …..
A   cutting point .
B tang
C drill
D flute
Answer:- C drill
7. Bib - cock spindle washer is 
made out of …
A  stainless steel
B  rubber
C  nylon
D  plastic
Answer:- C  nylon
8. Tap is used for.,….
A. marking holes
B. making threads
C. making holes
D. marking threads
Answer:- B. making threads
9. Loading device is …..
A. nuts
B. guide
C. rivet
D. wedges
Answer:- A. nuts


10. Pipes are specified with …..
A.  Size and grade
B.  Shape
C.  Size
D. Grade
Answer:- A.  Size and grade

11. Which tool is used to 
cut the pipes?
A  Pipe cutter
B  Tape wrench
C Chisel
D Die
Answer:- A  Pipe cutter

12. Ferrous metal is an alloy of....
A  iron and silicon
B  carbon and silicon
C  manganese and silicon
D  iron and carbon
Answer:- D  iron and carbon

13. Which tool is used to making groove along
the grains in the wood?
A  Mortise chisel
B  Plough plane
C  Wooden jack plane
D  Metal jack plane
Answer:- A  Mortise chisel

14. Which tool is used for extracting nails?
A  Ball peen hammer
B  Claw hammer
C  Sledge hammer
D  Mallet
Answer:- B  Claw hammer

15. C clamp is used for...
A. Sawing the job
B. Holding the job
C. Hooking the job
D. Striking the job
Answer:- C. Hooking the job

16. Sharpening angle of chisel is....
A   30° to 35°
B   40° to 45°
C   50° to 55°
D   20° to 25°
Answer:- A   30° to 35°


17. Which tool is used to 
make fine cut in wooden work piece?
A   Hand Saw
B   Wooden Saw
C   Tenon Saw
D  Rip Saw
Answer:- C   Tenon Saw


18. Which welding process is 
preferred to weld thick metal plate?
A  Tig welding
B  Thermit welding
C  Submerged arc welding
D  Oxy - acetylene gas welding
Answer:- C  Submerged arc welding

19. The run deposited on the 
backside, before welding the 
joint is called....
A. root run
B. sealing run
C. backing run
D. bakina run
Answer:- C. backing run


20. Size of an electrode holder 
is specified by its....
A. weight
B. shape
C. metal used for making
D. current carrying capacity
Answer:- D. current carrying capacity

21. Which type of flux coating on the electrode is
most suitable for over head welding?
A  Tin welding
B  Copper coating
C  Mild steel coating
D  Cellulosic coating
Answer:- B  Copper coating


22. Mortar is used for.,
A. binding the cement
B. binding the pan
C. binding the sand
D. binding the stone
Answer:- D. binding the stone


23. Angle of 'A' shaped plump square is…….
A.   60°
B.   90°
C.  180°
D.  360°
Answer:- C.  180°

24. Application of trowel is
A  brick forming
B  brick laying
C  floor ramming
D  floor leveling
Answer:- B  brick laying

25. Cross cut saw is used for cutting …..
A hard stone
B hard wood
C soft stone
D soft wood
Answer:- A hard stone


26. Which tool is used to check the level?
A  Plumb rule
B  Plumb square
C  Plumb bob
D  Pix axe
Answer:- B  Plumb square

27. Man hole has a standard depth which is less
Than  ....
A   0.5 metre
B   1.0 meter
C   1.5 metre
D   2.0 metre 
Answer:- C   1.5 metre


28. Base material of the cement is....
A carbonate
B lime
C stone
D sand
Answer:- B lime

29. Purpose of die sets is to make ....
A  external threads
B  internal threads
C  round holes
D bends
Answer:- A  external threads

30. Where lubrication oil is used to prevent
rusting in pipe wrench?
A   On movable jaw
B  On the fixed jaw
C  On adjustment nut
D  On handle
Answer:- A   On movable jaw

31. What for Tee is used in pipe lines?
A  To reduce dia
B  To take diversion
C  To connect tap
D  To take branch
Answer:- D  To take branch

32. No. of pipe lines in a single stack system is...
A one
B two
C three
D four
Answer:- A one

33. Rain water harvesting means about
A  digging wells
B  recharge wells
C   constructing dams
D  pumping water from deep wells
Answer:- B  recharge wells

34. G.I Pipe is coated by
A. cast iron
B. chromium iron
C. galvanize iron
D. nickel
Answer:- C. galvanize iron

35. Functions of trap is.......
A  to prevent entry of foul gases
B  to prevent entry of harmful gases
C  for entry of non harmful foul gases
D   for entry of foul qases
Answer:- A  to prevent entry of foul gases

36.  Parts of tap
A. Spindle
B. Scoop
C. Stock
D. Peen
Answer:- A. Spindle

37. Zinc chloride is a
A fuel
B resin
C lubricator
D  soft solder
Answer:- D  soft solder

38. How many numbers of jaws contains
pipe wise?
A 2
B 3
C 4
D 5
Answer:- A 2


39. In which vice, screw is assembled vertical to
move the jaws up and down direction?
A. Bench vice
B. Pipe vice
C. Hook vice
D. Pin vice 
Answer:- B. Pipe vice

40. The tool used to tighten/loosen the 
Pipes is....
A  pipe die
B  pipe tap
C  pipe tape
D  pipe wrench
Answer:- D  pipe wrench


41. Purpose of bituminous coating is....
A  protection against weeping
B  protection against corrosion
C  protection against strength
D  protection against crack
Answer:- B  protection against corrosion

42. Spun pipes are made of
A  plastic mould
B  metal mould
C  rubber mould
D  wax mould
Answer:- B  metal mould

43.  In which pipes are used in water providing
plants?
A.  G.I
B.  C.I
C.  SW
D.  A.C
Answer:- B.  C.I


44. Flexible joints are called as …..
A.   bell socket
B.   temporary.
C.  Victaulic
D.  Flanged joint
Answer:- A.   bell socket

45. Traps are used to prevent the passage of
A.   air
B.   oxygen
C.   sewer gas
D.   Wash water
Answer:- C.   sewer gas

46. When pipe vice handle is rotated in anti clock
wise....
A  movable jaw raises
B  movable jaw lowers
C  fixed jaws moved
D  dismantle the fixed jaw
Answer:- B  movable jaw lowers

47. PVC pipes are not in usage of....
A  cold water
B  drain water
C  hot water
D  waste water
Answer:- C  hot water

48. Shape of pipe vice jaw is....
A  V shaped jaw
B   Flat shaped jaw
C   U shaped jaw
D   S shaped jaw
Answer:- A  V shaped jaw

49. Application of wrench is......
A.  open
B.  close
C.  open and close
D.  tighten and loosen the pipes
Answer:- D.  tighten and loosen the pipes


50. Concentric reducer used as …..
A   horizontal position
B  vertical position
C  inclined vertical position
D  inclined position
Answer:- A   horizontal position

Tuesday, 2 January 2018

Monday, 1 January 2018

ITI QUESTIONS

Which one of the following governs the selection of feed when turning on work piece?
A) Type of coolant required
B) Surface finish required
C) Tool geometry
D) All of these

The sliding surface of lathe bed are......
A) Flame hardened 
B) Case hardened
C) Normalized
D) Tempered


Which one is not  part of centre lathe
A) Saddle
B) Feed rod 
C) Arber
D) Lead screw


Which one is not  part of centre lathe
A) Saddle
B) Feed rod 
C) Arber
D) Lead screw


Advantages of four jaw chuck are...
A) Large diameter can be held by reversing the jaw
B) It has more gripping power
C) Irregular work piece can be held easily
D) All of these

While finding solution to AC CIRCUIT, Vector quantities are added or subtracted

One of the method for solving
Vector quantities is.....
A) Parallelogram method
B) Scalar method
C) Algebraic method
D) Numerical method

AC Winding-Electrical degrees

Total electrical degrees for a three phase winding depends on number of....
A) Slots
B) Phases
C) Coils
D) Poles


In the assemblies obtained by using the system of limits and fits, the dameged part....
A) Can not be replaced
B) May be easily replaced without rejecting the assembly
C) are to be scrapped
D) Have to be made with new tolerance


Interpretation of elements  in dimensioning.
 A size a component is given as 24_0.1mm. What does -0.1 indicat?
A) Lower deviation is 0mm
B) Lower deviation is 0.1mm
C) Upper deviation is +0.1mm
D) Fundamental deviation is 0mm

Which on of the bushes used in a drill jig and parmits cutting tool of different diameters
A) Removable bushes
B) press fit bushes
C) Liner bushes
D) Fixed removable bushes

Which among of following material can be cut with Rasp cut file...
A) Steel
B) Leather and wood
C) Brass and branze
D) Copper and tin





Which on of the bushes used in a drill jig and parmits cutting tool of different diameters
A) Removable bushes
B) press fit bushes
C) Liner bushes
D) Fixed removable bushes

Friday, 29 December 2017

Name the machine it has the drill speed can be through a system of gears.

Name the machine it has the drill speed can be through a system of gears.
A. Pneumatic drilling machine
B. Ratchet drilling machine
C. Electrical hand drilling machine
D. Electrical hand Heavy duty drilling machine

DRILLING M/C QUESTION

Name the drilling m/c it is commonly used in structural fabrication work?
A. Ratchet drilling machine
B. Pneumatic drilling machine
C. Electrical hand drilling machine
D. Electrical hand heavy duty drilling machine